Werkwijze.

 

In basis richt Metiri Calculatiebureau zich op het bepalen van bouwkundige hoeveelheden en de vertaling van 3D-modellen / BIM naar bruikbare hoeveelheden. 

 

Om dit te bewerkstelligen wordt voor het bepalen van de bouwkundige hoeveelheden Revit 2018 en Autocad 2018 ingezet. In Revit kunnen hoeveelheden staten (schedules) worden gegenereerd, die vervolgens geëxporteerd kunnen worden naar bijvoorbeeld excel.

 

Naast het bepalen van de hoeveelheden kunnen ook demarcaties worden gemaakt, zodat duidelijk te zien is wat er binnen de hoeveelheden en leverantie zit.

 

In Revit is het ook mogelijk om verschillende CAD bestanden te importeren en exporteren, zoals bijvoorbeeld IFC (Industry Foundation Classes) bestanden. Partijen met verschillende software kunnen hierdoor dezelfde data uitwisselen. Een IFC bestand is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van data.

BIM

BIM is de toekomst! Dit hoor ik met regelmaat, terwijl BIM nu is. BIM toepassing tijdens het calculatietraject is voor mij niks meer dan gebruik maken van beschikbare 3D-modellen. De vertaling van bruikbare 3D-modellen naar bruikbare hoeveelheden. Sneller, duidelijker, betrouwbaarder en nauwkeuriger hoeveelheden bepalen.

 

Daarnaast kan in een vroeg stadium van het calculatieproces al een duidelijk beeld van de projectomvang ontstaan. Kunnen er demarcaties worden gemaakt, voor bijvoorbeeld offerte-aanvragen en kan er een planning worden gekoppeld aan het 3D-model om de algemene bouwplaatskosten te bepalen.

 

Metiri Calculatiebureau kan voor u BIM toepassing voor de calculatie afdeling implementeren. Dit doe ik door gezamelijk en klassikaal een 3D-model te analyseren. Wat zijn de mogelijkheden en wat vooral niet. Hoe kan de inzet van BIM mijn werkzaamheden versnellen en vergemakkelijken? Door gezamenlijk het 3D-model te analyseren kan bepaald worden wat de mogelijkheden zijn.

 

BIM is zeker geen wondermiddel en, naar mijn inziens, is het BIM niveau nog zeker niet waar het zou kunnen zijn. Toch denk ik dat door mijn expertise, BIM inzet tijdens het calculatietraject, naar een hoger niveau gebracht kan worden. Deze analyse doe ik op basis van mijn ervaring die ik heb opgedaan bij diverse (grote) aannemers.

 

 

 © 2017 Metiri Calculatiebureau | KVK 69267812 | info@metiri.nl